Joost Heijthuijsen stopt als directeur van Incubate

December 9, 2015

Joost Heijthuijsen stopt als directeur van Incubate

Stichting Incubate maakt vandaag bekend dat Joost Heijthuijsen vanaf 1 januari 2016 zal stoppen als directeur-bestuurder. Heijthuijsen was negen jaar bij Incubate betrokken als directielid en heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het festival en in bredere zin in de ontwikkeling van cultuur in Tilburg. 

Sinds 2007, toen Heijthuijsen startte bij Incubate, is Incubate uitgegroeid tot een toonaangevend en grensverleggend cultuurfestival van internationaal allure. Veel nieuwe activiteiten zijn ontplooid. Onder zijn leiding vonden onder andere het piano-project Play Me I’m Yours plaats en performances van toonaangevende internationale kunstenaars als Hermann Nitsch en Sun Ra Arkestra. Incubate won diverse prijzen, onder andere door aansprekende en toegankelijke activiteiten, zoals de prijs van Leukste Stadsevenement van Nederland.

Heijthuijsen was daarnaast een veel gevraagd spreker op conferenties in binnen- en buitenland over de opvallende en innovatieve strategie van Incubate en trad veel naar buiten als een van de belangrijke gezichten van de stichting. De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Joost Heijthuijsen bij het festival, maar respecteert de vooral ook persoonlijke afwegingen die aan zijn besluit ten grondslag liggen. 

Terugkijkend is er veel om trots op te zijn, aldus Heijthuijsen: “De afgelopen jaren heb ik met veel plezier met veel verschillende mensen gewerkt. Vaak maakten we het onmogelijke mogelijk. Van 102 piano’s in het centrum van Tilburg, tot een simultaan-feest tussen Caïro en Tilburg en optredens van mijn persoonlijke favorieten als Bill Drummond en Cabaret Voltaire. Het betekende veel voor bezoekers uit de hele wereld, maar ook voor veel lokale vrijwilligers, artiesten en stagiaires. Daar ben ik dankbaar voor."

Joost Heijthuijsen is en blijft actief betrokken bij verschillende organisaties in de culturele sector als bestuurder, adviseur en publicist.

Artistiek leider Vincent Koreman zal vooralsnog op interim-basis de bestuurstaken van Incubate op zich nemen. Incubate is op het moment in gesprek met gemeente Tilburg, provincie Noord-Brabant en andere belangrijke stakeholders over de toekomst van het festival.